Culturi Energetice
Culturile agricole energetice sunt culturi destinate obtinerii de produse cum sunt: biocarburanti (combustibil biologic – biodiesel, motorina ecologica) si de energie electrica sau termica.
Plantele care se preteaza pentru astfel de culturi sunt: rapita, floarea soarelui, soia, in mod special dar si porumbul. In UE folosirea culturilor energetice pentru obtinerea de biocarburanti a devenit o practica frecventa. Pentru obtinerea energiei electrice si termice, deocamdata se folosesc mai putin. Tari ca Austria, Germania, Franta folosesc biodieselul in alimentarea tractoarelor si masinilor agricole si exista foarte multe benzinarii in acest scop.
In timp, tendinta este ca intreaga cantitate de carburanti utilizata in special in spatiul UE, sa provina din culturi bioenergetice.
Biodieselul este un combustibil cu caracteristici identice cu ale motorinei. Poate fi utilizat in forma pura sau in amestec, la autovehicolele existente si pot folosi actualul sistem de distributie al carburantilor conventionali.
Prelucrarea materiei prime se face in rafinariile petroliere si in sectii speciale de productie de pe langa fabricile de ulei alimentar. Astfel de fabrici in tara noastra se gasesc in zona de sud a tarii. Teoretic biodieselul – motorina ecologica – se obtine printr-un procedeu simplu, comparabil cu cel prin care se produce berea. Resturile care raman pot fi refolosite si utilizate la fabricarea sapunurilor, in industria farmaceutica si cea cosmetica.
Promovarea culturilor energetice si introducerea carburantilor bio presupun urmatoarele avantaje:
– scaderea poluarii mediului inconjurator, prin reducerea emisiilor de gaze poluante.
– culturile energetice asigura furnizarea de carburanti in conditii de siguranta si de protectia mediului si promovarea resurselor regenerabile de energie.
– dat fiind faptul ca la nivel mondial zacamintele de petrol scad progresiv si foarte repede, a fost nevoie de gasirea unei alternative de producere a combustibilului pentru tractoare si masini agricole.
Mai multe informatii gasiti aici: Prezentare culturi agricole energetice
In judetul Dolj exista urmatoarele culturi energetice:
1. CAMELINA – Camelina este o plantă din genul Brassicaceae. Datorită potențialului său energetic, camelina poate fi folosită ca materie primă în obținerea kerosenului.
Un hectar cultivat cu carmină poate da peste 2.000 de tone de plantă matură, din care se obțin, după rafinare, între 650 și 680 de kilograme de bio-kerosen.
Dolj-ul este judetul cu cea mai mare suprafata cultivata, respectiv 138 ha la Celaru
2. SALCIA ENERGETICA – Salix L. (Salcia), este un gen de plante din familia Salicaceae, cuprinzând arbori, arbuști sau subarbuști cu lujeri elastici și frunze căzătoare.
Plantele din genul salix sunt cunoscute în România sub numele generic de salcie, respectiv răchită. Numele popular de “salcie” provine în limba română din latinescul salix.
In judetul Dolj sunt cultivate 39 ha de salcie energetica la Intorsura