Inspecția ȋn domeniul organismelor modificate genetic și controlul fertilizanților
Activitatea inspecţiei (ISF) asigură implementarea atât a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2003/2003 privind circulaţia îngrăşămintelor chimice, dar şi a legislaţiei naţionale în domeniu.
Este de notorietate faptul că progresele spectaculoase realizate în producţia vegetală în ultimele decenii, în special în ţările dezvoltate, s-a datorat în bună măsură folosirii îngrăşămintelor.
In momentul de fata in Romania se consuma mai putin ingrasamant substanta activa la hectar, de cat este nevoie pentru obtinerea unor productii care sa aduca si profit.In tara noastra pretul ingrasamintelor creste pe zi ce trece din cauza costului ridicat al principalei materii prime si anume gazul metan. Industria romanesca produce ingrasaminte chimice, chiar in cantitati foarte mari, dar aproape totul se exporta. Agricultorii romani sunt nevoiti sa cumpere ingrasaminte din import, este un paradox, se produce dar nu se poate cumpara.
Consumul de îngrăşăminte se situează mult sub necesar, faţă de consumul european, astfel încât se impune creşterea cantităţii de îngrăşăminte la hectar până la un nivel optim, care să asigure obţinerea unor producţii agricole eficiente şi nepoluante.
Dezvoltarea lucrărilor cu rol de conservare a solului, cele privind modernizarea şi eficientizarea sistemelor de irigaţie, precum şi organizarea teritoriului duc la creşterea coeficientului de valorificare a îngrăşămintelor.
Extinderea culturilor leguminoase ca sursă de furaje, de proteină pentru animale, dar şi ca sursă de azot gratuit fixat biologic în soluri, precum şi reciclarea tuturor materiilor organice a dus la îmbunătăţirea fertilităţii solului.